Oltețeanu Bogdan-Andrei

Unele lucruri nu se explică.

Bă, ești prost?

4 comments

Atenție!! Acest pamflet conține cuvinte vulgare!

Statul Român definit prin prostie, delăsare și corupție mergând pe principiul, fiecare pentru el, își bate joc de fiecare locuitor al țărișoarei. Bă, ești prost? Statule, auzi? Angajaților de la ANAF, se aude? Sunteți retarzi? Păi sunteți! Că sunteți o armată de bugetari cu rate la mașini și case.Vă doare în pulă de tot ce ar putea merge mai bine în țara asta și dacă vi se cere ceva, îl faceți la limita funcționalității. Las-o bă că merge așa! Nu? Păi dacă nu are cine să vă scoată ochișorii ăia când apăreți cu tot felul de abjecții în fața noastră. MUIE. Test de perspicacitate pentru românașul care nu vrea să își mai depună declarațiile la scrofița cu aere de superioritate de la ghișeu și se bucură că acum poate face asta și online! Ei? Dacă aș fi în locul celor care au dat drumu la așa ceva, aș pleca din lumea asta. Să sumarizăm puțin. Vrei să depui declarația unică aka 112? Păi e simplu. Faci așa:

 1. Intri pe http://www.e-guvernare.ro/ și selectezi Depunere Declarații din partea stângă. Simplu, ca pentru oameni civilizați. Din păcate de aici se strică treaba. Ăștia de la ANAF nu s-au prins ce vrei tu să faci așa că vrea să fie sigur și-ți aruncă următorul ecran:screen_2011-7-21_12_5_28-47
 2. Nu prea ai de ales așa că daci click acolo. Crezi că ești gata sa-ți depui delcarația? Încă nu. Problema e cât se poate de complicată. Tocmai au înpărțit declarațiile în 2 categorii și evident în 2 metode de a le transmite. Vrei să depui declarația unică? Te logezi pe site cu cheia digitală. Vre să depui celelalte declarații? Faci stânga la răscruce.
  screen_2011-7-21_12_10_20-228
 3. Să mergem cu declarația unică. Sign in, și cum declarația asta unică poate să fie de mai multe feluri, ANAF simte nevoia să ne mai întrebe o dată.
  screen_2011-7-21_12_13_33-480
 4. Click pe această declarație…unică și continuăm pentru ca ANAF să se cace pe fața noastră cu următorul form.
  screen_2011-7-21_12_16_43-945
  Arată de parcă e făcut pe genunchi la budă. Cum plm să-ți permiți ca STAT să arunci așa ceva în ochii celor care te plătesc. Connectra? Chiar nu vede nimeni suificient de motivat încât să coreteze? În fine,  pe scurt, după acest form îți aruncă un număr de referință și un url care nu are nici măcar atributul de link unde te invită să intri mătăluță de mână și să completezi 2 câmpuri ca să vezi dacă declarația ta e bună sau nu. MUIE.

Toate astea poți să le faci dacă ai un fișier PDF semnat. Cum semnezi declarația? NIMIC MAI SIMPLU! Faci așa:

 1. Descarci o aplicație “specială” scrisă în JAVA și intitulată foarte intuitiv SOFT-UL J care este o porcărie concepută pentru a nu rupe lanțul incompetenței.
 2. Deschizi mătăluță documentul PDF cu declarația unică și căută pe acolo Attachments ca să poți salva fișierul XML atașat la document.
 3. Rulează SOFT-UL J din dist\DUKIntegrator.jar, de unde generezi un alt document pdf semnat, cu care te prezinți la e-guvernare.ro.
 4. Celelalte declarații le poți semna direct din document după ce apeși butonul de validare și primești următorul mesaj de WARNING!!!
  screen_2011-7-21_11_42_35-875

Concluzia? Rezultatul angajărilor pe pile  sau o campanie de îndobitocire. Plătim sume uriașe pentru sistemele astea informatice iar calitatea lor, plecând de la simpla integrare între servicii, e execrabilă.

Written by andy

July 21st, 2011 at 11:52 am

Posted in Pamflete

Tagged with

4 Responses to 'Bă, ești prost?'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Bă, ești prost?'.

 1. Chit că pe blogul personal fiecare poate posta ce vrea, aş fi avut nişte obiecţi despre limbaj dacă aş fi crezut că e vreo exagerare. De fapt citind articolul mi-am dat seama că nu numai că n-ai sărit calul, ci ai şi încheiat cât se poate de civilizat.

  E înfiorător de jenantă situaţia actuală cu software-ul pus la dispoziţie de stat. Cauza nu ştiu care e. Poate o fi şi faptul că există şefi obtuzi care dau sfaturi preţioase legate de UI sau poate şi pentru că programatorii de la stat sunt atât de prost plătiţi încât îşi fac treaba cu mare silă şi probabil şi intenţionat atât de prost, ca să simtă şi ei că îşi bat joc de cineva dacă ei tot sunt frustraţi de situaţia lor.

  Însă de o chestie n-am prea auzit la programatorii de la stat – respectul de sine atunci când vine vorba de rezultatul propriei munci. Nu ştiu care-i treaba, dar se pare că rodul programatorilor bugetari nu “transpiră” în vreun fel anume faptul că aceştia se respectă lansând un software cel puţin decent, dacă nu proiectat inteligent. Şi îmi trec prin minte diverse mici progrămele de la Ministerul Finanţelor sau de la CNAS şi altele… care le instalezi “la kil” şi vai şi-amar dacă nu mai ai programele originale că nu le mai poţi folosi cum trebuie după câţiva ani. Şi stai cu ele cârnat în meniul de start, că poate-poate vine cineva să te întrebe de sănătate, să îţi ceară 2 cifre fix din anul pe care te gândeşti să-l dezinstalezi.

  Nu ştiu ce zice legea legat de vechimea datelor, dar ştiu cum le tremurau sumanele colegelor de la contabilitate să nu cumva să păţească ceva programele alea cu datele lor. Suntem în 2011 şi încă n-am văzut un progrămel care să centralizeze toate declaraţiile fiscale din anii anteriori, ca să nu mai stai cu 10 mici programe instalate, cu fişiere împrăştiate peste tot şi kit-uri cu disk1 şi disk2 de parcă mai suntem pe vremea lu’ Windows 3.x. Oribil.

  Nicu

  3 Aug 11 at 10:00 am

 2. Însă de o chestie n-am prea auzit la programatorii de la stat – respectul de sine atunci când vine vorba de rezultatul propriei munci.

  Îți dai seama că firmele ce fac programele respective au interesul de a plati cât mai puțin la programatori. Și cu un salariu mic nu ai decât două opțiuni: programator slab sau programator începător. Și cred că pentru nici unul dintre ei nu contează prea mult cât de bine arată aplicația. (pentru că, să fim serioși, la cum arată e clar că interfețele sunt strict rezultatele programatorilor, cu absolut nici o intervenție din partea unui designer, să nu pomenesc nimic de ui, ux șamd)

  Ionut Staicu

  3 Aug 11 at 11:13 am

 3. Articolul este postat în categoria Pamflete și poate exagerează puțin dpdv al limbajului dar este o defulare ca urmare a milioanelor de neuroni arși din cauza tehnicilor și aplicațiilor bugetare happy

  andy

  3 Aug 11 at 11:20 am

 4. E bine ca in sfarsit a scris cineva care stie programare cat de incurcata e procedura de transmitere a declaratiilor electronice. Totusi, exista si o alternativa, o varianta pentru transmitere declaratii automat.

  Popescu

  22 Aug 11 at 4:21 pm

Leave a Reply