Oltețeanu Bogdan-Andrei

Unele lucruri nu se explică.

Pierdut prin Dobrogea

2 comments

O săptămână de mers la servici ar fi frumos să se termine, de cele mai multe ori, într-un mod plăcut şi relaxant, undeva departe de agitaţie, gălăgie, poluare, oameni răi şi nu în ultimul rând, monotonie. De ce oameni răi? Păi experienţa mi-a arătat că cu cât sânt mai puţini oameni pe km pătrat cu atât sunt mai sociabili şi mai prietenoşi. Mie personal îmi place ca în fiecare sfârşit de săptămână să plec cu bani puţini în locuri care-şi câştigă revenirea sau în locuri noi tocmai bune de explorat. Am să încerc să îţi prezint câteva locuri pe unde am fost sau pe unde mi-ar plăcea să ajung. Tot ce îţi trebuie este un spirit plimbăreţ, o maşină şi eventual nişte echipament de campat în caz că vrei să pleci de Vineri şi să te întorci Dumincă.

Grindul CHITUC – Plaja de la Vadu

Plaja de la Vadu

Este un loc mirific şi pustiu în timpul săptămânii dar din păcate suficient de aglomerat la sfârşit de săptămână, fiind din ce în ce mai cunoscut şi vizitat. Nisipul este fin şi prezenţa scoicilor este mai mult pe alocuri. Apa este curată şi nu sunt pietre şi alte porcării în care ai putea să îţi rupi picioarele. La final rămâne în topul ieşirilor mele atunci când vreau să mă simnt liber şi nederanjat de cotidian. Dacă vrei să ajungi aici şi mai ales dacă ai de gând să rămâi peste noapte o să ai nevoie de câteva lucruri fără de care excursia ta s-ar putea transforma uşor într-un calvar.  O bună parte din Grindul Chituc (spre periboină) este Rezervaţie Naturală, asta înseamnă ca zona favorizează cu brio ţânţari enormi, muşte şi tăuni enervanţi care sunt peste tot, inclusiv pe tine, mai ales când ieşi din mare. Dacă natura nu te protejează (atunci când bate vântul toate aceste insecte nu te deranjează după cum zic toţi pescarii) o să ai nevoie de nişte metode să scapi de gâze.  Eu am folosit cu succes loţiunea Autin care m-a protejat împotriva tuturor gâzelor.Există şi un spray pentru a diminua mâncărimile de după pişcături şi înţepături pe care îl recomand dacă nu vrei să te scarpini până la os! O altă metodă ar fi un foc şi nişte papură udă proaspăt tăiată peste jar.  Aparatele cu ultrasunete nu le-am încercat şi aş rămâne recunoscător dacă aţi împărtăşii această experienţă. Metoda ceea mai extremistă ar fi o pălărie cu plasă, cel puţin pe timpul serii.

Pe lângă toate gâzele, există şansa reală să rămâi împotmolit în nisip. Aşa că fă bine şi bagă în portbagaj nişte scânduri şi o lopată. Se poate folosi şi stuful uscat pe care îl găseşti peste tot pentru a mai câştiga aderenţă! Ceea mai bună variantă e să nu te aventurezi cu maşina până pe plajă, ci să o laşi la 10 – 15 metri distanţă. Nu o să-ţi enumăr şi alte utilităţi din categoria camping-ului pentru că sunt convins că o să te descurci, dar ca idee poţi să ai cu tine şi gaz lampant, făclii (Atenţie la gelul acela înflamabil.  Nu se foloseşte cu lămpi, făclii şi în general cu tot ce are fitil. Se foloseşte aşa cum este într-un vas cu deschidere nu foarte mare şi de preferabil înăuntru pentru încălzit mâncare şi alte minuni), şi eventual, o plasă de nylon pentru ţânţari!

Nu în ultimul rând, dacă vrei să faci un foc mai măricel o să ai nevoie de lemne. Lemnele pe aici sunt FOARTE rare aşa că îţi recomand să le culegi de pe drum sau de acasă! Porcii mistreţi şi şacalii sunt ca la ei acasă dar nu se aventurează până la malul mării. Oricum, nu lăsa mâncare, gunoi şi orice altceva ce ar putea atrage aceste vietăţi decât dacă vrei să dormi în maşină! De cele mai multe ori le este frică de lumină(noaptea da?) şi nici nu se aventurează dacă e gălăgie.

Rezumat în ordinea importanţei:

 • Protecţie contra ţânţarilor şi a altor tipuri de gâze, cum ar fi loţiunea Autin sau orice altceva ce îţi prezintă încredere!
 • O metodă să îţi scoţi maşina din nisip. Nu pleca cu ideea că ţie nu ţi se va întâmpla. Ai să plângi!
 • O hartă care am să încerc să o stilizez cât mai bine pentru tine!
 • Tot ce ai nevoie pentru camping, dacă ai de gând să rămâi peste noapte!

Cum ajungi:

Cosntanta-Vadu

Plecând din Constanţa, traversezi Mamaia şi te îndrepţi spre Năvodari. La jumătatea podului spre Năvodari, la sensul giratoriu, faci dreapta şi mergi înainte pe drumul principal până se termină CORBU (care e înşelător de lung). La ieşirea din Corbu este o intersecţie(posibil şi un semn către Vadu) şi faci dreapta. Odată ajuns în vadu vei vedea un semn către plaja  vadu şi vei trece pe lângă Institutul de metale rare. De aici o să te ajute nişte schiţe sau poti să o foloseşti pe cea prezentată mai jos, sau un GPS!

grindul chituc copy

La încheieiere îţi recomand să FII CIVILIZAT, să îţi aduni tot gunoiul care îl faci şi să-l arunci în portbagaj! Este important ca locurile călcate de om să rămână cât mai naturale, fără pet-uri de bere/suc/apă şi alte defecări ale societăţii umane!

Voi continua şi cu alte locuri frumoase…

Written by andy

June 14th, 2010 at 2:18 pm

Posted in Hobby

2 Responses to 'Pierdut prin Dobrogea'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Pierdut prin Dobrogea'.

 1. Mai, tu imi faci satul iselator de lung. E bine si la Vadu dar mai bine la plaja Corbu, ajungi mai usor si eviti satul inselator de lung… Apropo, prima harta e gresita, unde scrie Corbu de Jos e defapt Corbu de Sus.

  Kooler

  29 Jun 10 at 10:53 pm

 2. ssuuuuuuupeeeer…poate facem o iesire acu’ ca s-a incalzit winking

  MCO

  15 Mar 11 at 3:23 pm

Leave a Reply