Oltețeanu Bogdan-Andrei

Unele lucruri nu se explică.

Xennial

one comment

Cu tehnologia m-am întâlnit târziu. Nu pentru că nu mi-ar fi plăcut dar nu aveam cum să aflu. Acces la ea nu avea toată lumea. Îmi aduc aminte cum mă uitam prin anii ’90 la TVR. Pe atunci, fiind singurul canal de televiziune, te cam uitai la tot, nu făceai mofturi. Chiar și la Pro Patria, emisiunea armatei Române care se difuza Duminica parcă. Ce nu știe multă lume despre Pro Patria e că la sfârșiutul emisiunii începeau să transmită programe pentru ZX Spectrum. Nu pricepeam ce se întâmplă și drept urmare îmi luam tubermanul și o tăiam afară. Pentru cine nu știe despre ce e vorba, cam jumătate de oră din program era numai așa.

Nu știam ce este ăla un calculator dar prin perioada aia (~95) am primit primul meu Atari 2600. I-am distrus joystick-ul în vreo săptămână și cam aia a fost. Eram fascinat de el, dar din păcate nu găseam joystick de schimb și oricât încercam eu să improvizez, am rămas cu improvizatul. Mai târziu a apărut Terminator. Ce să zic. Mergeam zilnic să schimb casete jucate cu casete noi. Asta se întâmpla în liceu. Cât am reușit să fac din el pentru că prioritățile eram cumva altele. Hobby-urile erau puține așa că pasiunile mele pentru Atari 2600, Arcade-urile pe monede de prin cofetării, apoi terminator, se transformam ușor în obsesii.

De abia prin anul 2000 am avut primul meu calculator dar nu era tocmai un calculator. Pe vremea aia aveai pe piață Penium III și AMD ATHLON la 800 Mhz. Enorm. Eu am luat de la un prieten un HC2000, o clonă ZX Spectrum dar cu unitate de dischetă, făcută de ICE FELIX, compania românească de calulatoare. Am fost fascinat și îmi aduc aminte că după ce l-am luat și l-am instalat pe televizor, îmi cerea să apăs Enter și nu găseam nicio tastă Enter. Am fost așa de frustrat că am ieșit la telefonul public să-mi sun prietenul să mă ajute.

Îmi cere să apăs tasta Enter! Care este tasta Enter? Return, a venit răspunsul.

Sincer de atunci a început totul. Eram efectiv vrăjit că pot apăsa butoane pe tastatură și apar litere pe ecran. Ecranul era cumva în mintea mea ceva read only. Acum puteam să scriu pe el. Ce vreau eu! Și nu eram singurul. În jurul meu aveam oameni care treceau exact prin ce treceam și eu. Iamntz de exemplu avea un CIP. Era frustrant că de fiecare dată când porneai bestia, trebuia să încarci întâi sistemul de operare. Dar învățam unul de la altul și noroc de cărțile alea verzi despre spectrum de la bibliotecă. Erau și alte cărți. Îmi aduc aminte că ne lăsam mesaje în cărțile returnate și dabia așteptam să le mai împrumutăm.

Zilele spectrum au durat suficient cât să gust programarea în basic și cu ceva eforturi mons gens, un editor și debuger asembler. Aveam caiete pline cu programe în assembler. Unul dintre prieteni ajunse-se să modifice loader-ul aplicațiilor încât să le poată transfera de pe casetă pe discketă. Lucru mare pentru că încărca instat. Câteva secunde. Pe casetă așteptai minute.

Povești sunt multe și frumoase din perioada aia. Citem toate cărțile pe care puteam pune mâna. Înca nu aveam un PC. Când a venit primul meu 486 cu 16MB edo ram și un HDD 42MB știam teoretic tot ce trebuie să fac. Stăteam și ne uitam la “Getting ready to run Windows 95 for the first time” cu niște emoții pe care nu vi le pot descrie. Apoi încet încet m-am aliniat la vremuri.

Ce vreau să zic este de fapt că am plecat dintr-o lume unde în scoala primară se dădeau bilețele din mână în mână, apoi în liceu se trimiteau mesaje pe pagerele de la coca cola, apoi două bipuri da, unul nu, încet sms-uri, long night pe la sălile de calculatoare, mirc, half life, cs, ender2000, softnews, etc.

Dintotdeauna am fost conștient că, pentru pasiunea mea, trebuie să mulțumesc timpurilor pe care le-am trăit. A fost o perioadă perfectă încât să faci trecerea de la analog la digital. Ne uitam la copiii ce veneau după noi și aveau acces la tot. Se născuseră în digital. Nu aveau cum să aprecieze o lume ce le-a fost pusă la picioare. Noi ne-am luptat cu visele noastre pentru ea și pentru asta cred că suntem unici. Suntem Xennials.

Am scris lucrurile astea pentru că empatizez cu ce a scris un “shaw” aici

Written by andy

April 14th, 2018 at 11:07 am

Posted in Personal

One Response to 'Xennial'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Xennial'.

  1. oare la pro patria se dadeau programele pt hc? nu era o emisiune speciala pt asta dupa revolutie?

    Mitica

    18 Jul 18 at 9:17 am

Leave a Reply